Szabadidőkád

Faragott hordóvég

Savanyító hordó

Káposztás kád

Fa mosdótartó

Fa fürdőkád

Túrós dézsa

Csobolyó

Borveder

Gulyadézsa

Puttony

Boros hordó

Itató pitli

Rajnai kanna

Ecetes hordó

Barrique hordó

Pálinkás hordó

 


Szabadidőkád

 A szabadban használatos fa fürdőkád készülhet akácfából és tölgyfából. Galvanizált abroncsok fogják össze, melyet csavarokkal lehet szorítani, de lehet rozsdamentes anyagból is. Az oldala és a fenékrésze núttoltak, űrtartalma kb.: 900- 5000 liter. A fűtőkályha anyaga alumínium a kémény galvanizált, de lehet kérni rozsdamentes anyagból is. Fűtőanyaga fa, mellyel a vizet 2-5 óra alatt melegít fel 35-40 Celsius fokra. A lépcső anyaga fa és csavarok tartják össze. A kádban kis fapadok vannak körben az oldalán és a kályhát elválasztó rács előtt. A kádat lehet friss vízzel használni vagy vízszűrővel is, fel lehet szerelni, ilyenkor különböző víztisztító vegyszereket (algaölő, aktív klór) kell adagolni.

  

 

 

 

Barrique hordó

Magyarországon 1992-tól kezdett terjedni a Barrique-lás. A kész vörös- vagy fehérbort az új, jellegzetes formájú, 225 literes tölgyfahordóba töltik. A Barrique kocsánytalan tölgyfából készül, amelynek származási helye Tokaj és környéke illetve a Zempléni hegység. A hordó dongáit a készítés során erősebben pörkölik meg a szokásosnál. Az eljárás kettős célt szolgál. Az egyik: a bor gyümölcsös talán néha túl egyenes illatanyagának rafináltabbá tétele. A második: a tölgyfából készült hordó cserzőanyagai – onnan kioldva – növeljék a bor élettartalmát.

                                                                                       

 

 

 

 


Boros hordó

Készülnek tölgy, akác és eperfából. Formájuk lehet kör, ovál és tojás- ovál. Fenékrész sima vagy kézi faragással díszített, állvánnyal vagy állvány nélkül, galvanizált vassal vagy melegen hengerelt acélkék színű hordó abroncsvassal ellátva.

     

 

 

 

 


Pálinkás hordó

Faanyaga eper és tölgyfa, formája kerek, fenékrész sima vagy kézi faragással díszítet.

     

 

 

 

 


Ecetes hordó

Anyaga tölgyfa, formája kerek, négy-hat abroncsvas fogja össze. Fölül négyszögletes nyílása van dugóval együtt.

     

 

 

 

 


Savanyító hordó

Anyaga tölgyfa, kerek formájú, három abroncsvas fogja össze. Savanyúság készítésére használták.

     

 

 

 

 


Káposztás kád

Anyaga tölgyfa, kerek formájú, füllel és fából készült csavarral van ellátva, négy abroncsvas fogja össze. Régen és ma gyalult és fejes káposzta savanyítására használják.

     

 

 

 

 


Fa mosdótartó

Anyaga tölgy és vörösfenyő, formája kerek és ovális. Vízálló ragasztóval ragasztva, tűzihorganyzott abroncsvas fogja össze. Mosdótartó állványnak használják.

     

 

 

 

 


Fa fürdőkád

Anyaga tölgy és vörösfenyő, formája kerek, ovális és sarok. Vízálló ragasztóval ragasztva, tűzihorganyzott abroncsvas fogja össze, fürdésre használják.

     

 

 

 

 


Rajnai kanna

Anyaga tölgy és eperfa. Formája kerek, négy abroncsvas fogja össze, felül vörösréz kiöntője, az oldalán fül van. Ez egy borászati töltő edény, ma elsősorban dísztárgyként használják.

     

 

 

 

 


Borveder

Régi idők használati tárgya a must és a bor töltésére használták. Ma inkább dísztárgyként funkcionál.

     

 

 

 

 


Puttony

Anyaga fenyő és nyárfa, galvanizált vassal vagy melegen hengerelt acélkék színű abroncsvassal ellátva. Szüreteléskor a puttonnyal hordták a szőlőt a szüretelő kádakba.

     

 

 

 

 


Csobolyó

Régi idők használati tárgya, melybe vizet és bort töltöttek. Jó hőszigetelő a fa ezért nem melegedett meg a folyadék benne. Formája kerek, két abroncsvas fogja össze. Régen láncból vagy gömbvasból készült a füle, ma ezt szíj helyettesíti. Lehet díszíteni a fenékrészt kézi faragással is.

     

 

 

 

 


Gulyadézsa

Anyaga tölgyfa, kerek formájú három abroncs fogja össze. A régi idők fa edénye ez. A gémeskutakon lévő gulyadézsával fölhúzott víz sok gulyásnak és gulyának oltotta szomját.

     

 

 

 

 


Itató pitli

Anyaga tölgyfa, három abroncsvas fogja össze. Puttony formájú és hosszú nyelve van, ami arra szolgál, hogy az alkarral megtámasztva, felemelve egyenesen lehessen tartani. Régen lovak itatására használták ma dísztárgynak vásárolják inkább.

     

 

 

 

 


Túrós dézsa

Anyaga fenyőfa, formája kerek, tetején fedlappal van ellátva, három abroncsvas fogja össze. Ma is megvásárolják liszt vagy különböző magvak tárolására vagy dísztárgynak.

     

 

 

 

 


Faragott hordóvég

Anyaga tölgyfa, formája kerek, ovál és tojás ovál, két abroncsvas fogja össze, a fenékrészén kézi faragással díszítve. Borozók, pincék és egyéb helységek faldísze.

  

 

B & B Cooper Kft.