Buglyó Péter KádármesterBuglyó Péter aranykoszorús kádármester, okleveles kézműves, népi iparművész. 
    A szakmai tanulmányaimat 1961-ben kezdtem meg a debreceni 109-es szakmunkásképzőben. Szakmai gyakorlatot egy jó hírű kisipari műhelyben kaptam. 1964-ben szakmunkásvizsgát tettem. Ezt követően engedélyt kértem a kádár szakma kisipari gyakorlására, melyet 1965. január 18-án engedélyezték. Ettől az időtől általános kádáripari termékeket készítettem.
    Miután a kommersz áru készítésénél többre vágytam, egyre inkább kutatni kezdtem a feledésbe merült régen használt mívesen megmunkált és díszes tárgyakat. Elhatároztam, hogy úgy és olyan terméket fogok készíteni, amelyeket más szakmabeli nem készít. Termékeim nagy sikert arattak és aratnak ma is. Pl.: 1984-ben Gyöngyösön „Gyöngyös 650 éves” évfordulójára rendezett kiállításon és vásáron I. díjat és oklevelet kaptam. Ezek után még nagyobb lendülettel kutattam olyan termékek után, melyet csak múzeumban, vagy szakkönyvekben találhatók, és ezek elkészítésén fáradoztam, de nem eredménytelenül. 1986-ban több sikeres kiállításon is részt vettem. Munkáimat oklevéllel ismerték el, többek között, pl.: az Országos Kisipari Kézműves Tanács „Kézműves Oklevelét” is meg kaptam.
    Termékeimet kézi faragással is díszítem a megrendelő igénye szerint. Az egyedi darabokat szeretem készíteni, amelyek igazán próbára teszik az ember fantáziáját, szaktudását. Ezeket a munkáimat 1987-ben, Debrecenben ismerte meg a közönség a „II. Országos Kisipari Találkozón „. Ez alkalommal a legszínvonalasabb terméket bemutató kisiparos részére a „Hajdú-Bihar megyei Tanács VB különdíját és oklevelét vehettem át. Ezek az elismerések a további munkámhoz igen nagy erőt adtak, de nem csak a saját gyakorlati munkámban, hanem az oktatás, azaz a szakképzés terén is. Ebben az időben már húsz éve nem volt beiskolázás Hajdú-Bihar megyében, ebben a szakmában. Fiamat is Gyöngyösön tudtam beiskolázni 1989-ben. Még ebben az évben a Képző és Iparművészeti Lektorátustól a termékeim zsűri számot kaptak. 1989-től Olaszországban is bemutatkoztam. 1990-töl a kádár tanulók beiskolázása is megoldódott Debrecenben. Kezdeményezésemre tizenegy tanuló került beiskolázásra, a műhelyben négy tanuló sajátította el a kádár szakmát. 1992-ben a fiam sikeres vizsgát tett idegen műhelyben, azóta velem dolgozik. 1993-ban tagja lettem a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesületnek. Ettől kezdve a munkáimat a NIT folyamatosan zsűrizi. Négy éven keresztül vettem részt az IPOSZ és az OKKT közös kiállításán, egy eset kivételével mindig díjazott voltam.
    A műhelyben tizenegy tanuló és egy felnőtt szakmunkásvizsgázó sikeres szakmunkásvizsgát tett gyakorlatból. 1993-ban részt vettem a mesterségek ünnepén, ahol oklevelet és különdíjat kaptam. Még ebben az évben kiállításon vettem részt Németországban. 1995-ben díjmentesen vehettem részt egy hamburgi kiállításon és vásáron, az IPOSZ és az OKKT által rendezet kiállítás díjazottjaként. 1996-ban Törökszentmiklóson a „Mesterségünk Cégére-címere” országos pályázatán Nívódíjat kaptam. A mesterségek ünnepén pedig az „Év Mestere” címben és Amstel díjban részesülte.
    Kezdeményezésemre újra beindult a szakképzés, aminek nem csak a gyakorlati részét, hanem az elméleti részét is vállaltam. Nyíregyházán a „IV. Nemzetközi Kézműves Találkozón” bemutatott termékeimért „Mesterremek" díjat kaptam. Budapesten a XII. Országos Népművészeti Kiállításon a használati tárgyak kategóriájában I. díjat vehettem át. 1996-ban munkáimat Németországban újra bemutattam egy újabb kiállításon. 1997-ben Budapest „Míves Vásár” az 1. Budapesti Nemzetközi Kézműipari Kiállítás és Vásáron a bemutatott termékeimért oklevelet és közönség díjat kaptam. 1997. április 23.-án NÉPI IPARMŰVÉSZ-nek ismertek el. 1997. április. 27-én „Szombathely Megyei Jogú Város „VÁNDORDÍJA” a legszínvonalasabb termékek bemutatásáért. Szent György-napi vásár, Vasi Múzeumfalu. 1997. augusztus 6-án Tiszaújváros, Tranzit Expo: Termékek díjazásának kategóriájában I. díjat kaptam. 1997. szeptember. 3.-án az V. Szolnoki Nemzetközi Kiállítás és Vásáron – saját tervezésű és készítésű termékeimért – oklevelet kaptam. 1997. október. 10.-én Hajdúböszörményben megrendezett „Hajdúsági Ősz 97” című kiállításon a bemutatott termékeimért Termék díjban részesültem.
    1998. Június 14. Házbelsők című Népművészeti pályázaton díjazásban részesültem. 1998. Július 15. az ELSŐ IPARTÖRVÉNY megjelenésének 125. évfordulójára kiírt pályázaton való eredményes részvételéért, díjazásban részesültem. 1998. Augusztus 16.-án Az Országos Népi Iparművészeti pályázaton az alkotóközösségünk munkajutalomban részesült. 1998-ban újra beiskoláztam egy érettségizett tanuló. 1999. április 15.-én vettem át Az „ARANYKÉZ’’ IPOSZ Kézműves Szakmai Díját. 1999. szept. 23-25.-én Szentes városában megtartott VIII. KERT MAGYARORSZÁG FELÉ kiállítással egybekötött szakmai rendezvényen oklevelet kaptam. 2000. 03. 25-én Erdőbényén megrendezett III. „Kádárnap” Kiállítás és Vásáron a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium B.-A.-Z. Megyei Földművelésügyi Hivatalának KÜLÖNDÍJÁT és OKLEVELÉT kaptam, a kiállított kádáripari termékeimért. A MAGYAR TERMÉK NAGYDÍJ pályázaton a 2000. évben magas étékelést kapott a fa fürdőkád. 2000. 10. 13.-14.-én Hajdúböszörményben megrendezett „A HAJDÚSÁGI ŐSZ 2000” kiállítás és vásár az Iposz Kézműves Remekének Díját kaptam. 2001. június 8.-án Erdőbényén megrendezett kádártalálkozón bemutatott termékeim kimagasló minőségéért a B.-A.-Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara oklevelét kaptam. A 2001 évi MAGYAR TERMÉK NAGYDÍJ pályázatán a 225 literes „Barrique hordó” a Magyar Termék Nagydíjat, oklevelet kapta, illetve a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. , részemre ítélte az ITDH Exportfejlesztési Különdíját a „Barrique hordó” fejlesztése terén végzett munkámért. 2002. június 07.-én Erdőbényén megrendezett V. Országos kádártalálkozón az Asztalos és Faipari Szövetség díját és oklevelét vehettem át. 2003. június 18.-án a Tiszaújvárosi Tranzit Expón a B.A.Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíját és oklevelét vettem át a kádár szakma magas színvonalú műveléséért. 2004-ben a IX. Regionális kiállításon Hajdúböszörményben vettem át a Városdíját. A 2004. évi Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pályázatán, elnyertem a „Magyar Kézműves Remek” címet. Dísznövény 2005 Szakkiállításon és Vásáron saját termék kategóriában elért Aranyfokozatért Oklevelet kaptam. VIII. Bihar-Bihor Expo Minisztériumi díjban (GMK) részesültem, 2005. 04. 29.-31. 2005. 07. 02.-án megkaptam az IPOSZ Aranykoszorús Mester címet, oklevelet és plakettet. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „A Kézművesség 1000 éve a Kárpát-medencében” című kiállításon való sikeres részvételért, díszoklevelet kaptam.

    Termékskálámat a hagyományok tiszteletben tartásával a mai igényeknek megfelelően, napjainkban is igyekszem bővíteni. pl.: ovális és sarok fürdőkád, mosdótartó állvány, zuhanyfülke, francia típusú barrique hordó. Szívügyemnek tartom e mesterség létét, tovább élését és ifjú szakemberek képzését.

 

B & B Cooper Kft.